Peste 2000 de articole despre slabire, dieta, alimentatie sanatoasa, trending si lifestyle, fashion sanatate remedii tratamente beauty

Faceți căutări pe acest blog

Sa eliminam zaharul din alimentatie

Daca stai sa citesti studiile, cartile si cercetarile din domeniul nutritiei, afli si te inspaimanti ca zaharul rafinat este unul din cele mai daunatoare alimente posibile, care iti ingroasa talia, iti slabeste inima si iti da peste cap stomacul.

In niciun caz nu trebuie consumat, si cu toate acestea continuam sa mancam, cateodata voit, cateodata fara stiinta, substanta alba daunatoare sanatatii.

Cu totii ar trebui sa incercam sa limitam cantitatea de zahar din alimentatie, pentru o sanatate si o stare de spirit imbunatatita. Publicatia online Diet Food Nutrition a gasit 10 modalitati simple prin care se poate micsora considerabil cantitatea de zahar consumata.

1. Nu adauga zahar peste alimente

Este cel mai simplu sfat: nu mai pune zahar in cafea, ceai, cereale.

2. Nu cadea prada capcanei "zaharurilor sanatoase"

Zahar brun, zahar neprocesat sau alte variante despre care se spune ca nu sunt daunatoare - ba sunt! Corpul nu face diferenta intre diversele varietati de zahar!

3. Fa un efort sa elimini carbohidratii procesati

Majoritatea carbohidratilor - paine, baghete, paste, gusatri de tot felul si produsele de patiserie- au o compozitie bazata pe faina si alte ingrediente care se transforma in zahar in corp aproape la fel ca si glucoza.

4. Fii atent la produsele "fara grasimi"

Unul din cele mai mari mituri privind alimentatia este ca mancarurile fara grasimi nu ingrasa - fals! Daca nu contine grasimi nu inseamna ca nu contine calorii - in general, produsele sarace in grasimi suplinesc prin catitate adaugata de zahar si sare, ambele de ocolit.

5. Cumpara in functie de culoare

Cand cumperi legume si fructe proaspete, ai grija sa ai cat mai multe culori - asta inseamna ca te incarci de nutrientii mult necesari. Iar fructele colorate precum cele de padure si ciresele sunt sarace in zahar, asa ca nici iti vor da peste cap dieta.

6. Transforma-te intr-un detectiv al alimentelor

Citeste etichetele produselor pe care vreis a le cumperi! Pentru a reduce zaharul trebuie sa stii unde sa te uiti si ce sa eviti.

7. Ai grija la indulcitorii artificiali

Din nefericire, acestia pot sa-ti sporeasca apetitul pentru carbohidrati si dulciuri si, in acelasi timp, scad nivelul de crom in organism, un nutrient important pentru metabolizarea zaharului.

8. Iscuseste-te la matematica!

Uita-te pe eticheta produsului pe care vrei sa-l cumperi si vezi unde este scris cat zahar contine. Imparte acel numar la 4, pentru a obtine numarul de linguri de zahar pe care il vei manca.

9. Limiteaza fructele

Fructele contin suficient zahar, in forma fructozei, cat sa-ti dea peste cap pana si cel mai chibzuit regim, asa ca fii atent la ce fructe cumperi si cat de multe mananci pe zi - nu mai mult de 2-3 daca vrei sa pierzi in greutate.

10. Elimina sucul de fructe

Sucul de fructe este plin de zahar, nu contine fibre ca si fructul in stare naturala si are mult mai putini nutrienti. Din nou, nu te lasa pacalit de eticheta si fa-ti singur un suc de fructe sarace in zahar, daca iti e pofta.

Sfecla rosie restabileste echilibrul psihic

Sucul de sfecla rosie consumat in mod regulat duce la scaderea tensiunii arteriale si previne aparitia bolilor de inima, datorita continutului de potasiu si acid folic.

Totodata, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Medicala din Exeter, sucul de sfecla rosie are si un continut ridicat de vitamine.

Astfel, acesta ajuta la imbunatatirea metabolismului, combaterea anemiei si imbunatatirea functiei ficatului, pe care il ajuta sa distruga grasimile depozitate.

Conform cercetatorilor, un pahar cu suc de sfecla are 80 de kilocalorii, 3,4 grame fibre, 1,7 grame de carbohidrati, 136 mg acid folic, 131 mg sodiu, 519 mg potasiu, care preveni si trataza afectiunile cardiace. Continutul de magneziu din aceasta leguma este recomandata de specialisti in restabilirea echilibrului psihic.

Nutritionistii recomanda un pahar de suc de sfecla rosie pe stomacul gol, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni digestive, pulmonare si hepatice. De asemenea, sfecla rosie este indicata si femeilor insarcinate pentru ca este bogata in vitaminele A, B, C,E, K si contine calciu si fier.

Oamenii de stiinta spun ca includerea sfeclei in dieta zilnica ajuta la reducerea riscului aparitiei de dezechilibre cognitive, osteoporoza si afectiuni cauzate de un nivel ridicat al colesterolului.

Ce dieta tine Gwyneth Paltrow

Multe femei si-ar dori sa aiba silueta gratioasa a actritei Gwyneth Paltrow, mama a doi copii in varsta de 36 de ani.

Actrita a dezvaluit de curand dieta care o ajuta sa ramana in forma. Gwyneth Paltrow are voie sa manance o singura masa principala pe zi, dar are voie sa ia mai multe gustari.

Dulciurile, produsele lactate, sucul de portocale si alte alimente cu multe calorii sunt strict interzise in dieta sa, relateaza Daily Mail.

De asemenea, Paltrow evita sa consume alcool sau cofeina, deoarece ii provoaca foame. Pentru a se mentine in forma face meditatie, masaje, si bai alternante cu apa calda si rece pentru a-si mentine pielea tanara.

Pentru ca dieta e foarte stricta, trebuie sa stiti ca puteti avea dureri de cap severe si ca trebuie sa consultati un medic inainte sa treceti la un asemenea regim.

Lucruri despre greutate

Poate ca esti scund, grasut si chel. Dar poate ca alergi 40 de kilometri pe saptamana, mananci 6 pana la 8 portii de legume si fructe zilnic, evitand totodata mancarea procesata sau pe cea grasa.


Crezi ca asa ceva nu e posibil? Din pacate, viata nu e dreapta. Iar persoana descrisa mai sus chiar exista. Are si un nume, Steven Blair.

E profesor universitar in Carolina de Sud si studiaza chiar rolul exercitiului fizic in viata de zi cu zi.

E cel mai bun exemplu ca poti face tot ce trebuie si tot nu vei arata ca o persoana in forma. Insa vestea buna e ca poti arata asa, dar sa fii mult mai sanatos decat cineva inalt, atletic si cu zambetul sau pectoralii lui Brad Pitt.

Conform Reader's Digest, genele, dezechilibrul hormonal si chiar anumite virusuri joaca un rol important in instalarea obezitatii. A manca mai putin si a face mai multa miscare pot sa nu aiba ca efect scaderea in greutate.

E simplu sa privesti o persoana si sa o judeci la suprafata. "E gras, probabil si lenes din moment ce nici nu incearca sa slabeasca". Din pacate, nu e intotdeauna adevarat. Inspirati de cele mai recente studii de specialitate, redactorii Reader's Digest au intocmit o lista cu lucrurile mai putin stiute, dar care isi pun pecetea asupra greutatii corporale.

1. Obezitatea chiar este genetica
Exista aproximativ 100 de gene ale obezitatii, explica Claude Bouchard, director executiv la Pennington Biomedical Research Center, in cadrul Louisiana State University System. Unii dintre noi le avem, altii nu.
Totusi, daca aceasta informatie genetica este inscrisa in codurile organismului, nu inseamna ca tocmai ti-ai primit condamnarea.
Exercitiile regulate pot micsora riscul ca obezitatea sa se instaleze.

2. Unii au mai multe celule grase
Iar diversitatea este extrem de mare, unele persoane avand chiar de doua ori mai multe celule grase decat altele, dupa cum explica Kirsty Spalding, de la Institutul Karolinska din Stockhaolm.
Mai rau e ca poti slabi oricat, iar numarul celulor grase va ramane acelasi. Acest gen de celule incep sa se formeze, in unele cazuri, chiar de la varsta de doi ani, procesul oprindu-se in adolescenta.

3. Stresul chiar ingrasa
Situatiile stresante (legate de contul din banca care se goleste ori de seful care nu-ti lasa nicio clipa de liniste) nasc nevoia de gustari care abunda in carbohidrati. Acest tip de alimente nu fac decat sa calmeze hormonii stresului. Iar acesti hormoni ai stresului favorizeaza depunerile de grasime.
Azi, ne luptam cu stresul de pe un scaun comod, iar caloriile neutilizate tind sa se acumuleze in zona mijlocului.
Pentru a elibera stresul, du-te la ore de yoga sau petrece timp cu familia.

4. Sarcina mamei tale si-a pus amprenta pe destinul tau
Daca tigarile fumate de mama au ca rezultat un fat mic, iar alcoolul poate avea urmari asupra dezvoltarii creierului acestuia, de ce mancarea nu ar avea? Mai ales cea mai putin sanatoasa.Zaharul si mancarurile grase, consumate de mama si, respectiv, fat, isi pun amprenta asupra dezvoltarii ulterioare a acestuia.

Un studiu realizat in Pennington a aratat ca femelele cobai gestante care erau supraponderale aveau un nivel al glucozei foarte ridicat, la fel ca si al acizilor grasi. Aceste molecule atrag dupa sine eliberarea proteinelor care pot afecta, in creierul fatului, controlul apetitului si sistemul metabolic al fatului.
Iar ceea ce este adevarat in cazul soarecilor tinde sa fie adeavarat si in cazul oamenilor. Medicii de la Universitatea de Stat din New York au comparat copiii nascuti de mame inainte si dupa ce au suferit un o operatie de bypass gastric.

S-a observat ca, desi mamele suferisera operatia, si evident erau mult mai slabe decat la prima nastere, si cel de-al doilea copil avea 50% sanse de a deveni obez, probabilitate transmisa prin gene. Insa o alimentatie corecta a viitoarei mamici poate influenta pozitiv viitorul copilului.

5. Somnul conteaza
Multi medici ar face bine sa prescrie celor care au probleme cu greutatea, in loc de pastile, mai mult somn. Mai multe ore de somn dau o senzatie de satietate, iar kilogramele vor fi pierdute in mod spontan, explica specialistul american Louis Aronne.

Daca se doarme mai putin de 7 - 8 ore pe noapte, apare un dezechilibru hormonal. Acesta consta, conform cercetatorilor de la Universitatea Chicago, in descresterea nivelului de leptina (cel care da senzatia de satietate) si cresterea nivelului unui alt hormon, grelina (vinovat pentru aparitia senzatiei de foame).
Rezultatul este ca ne simtim flamanzi chiar si atunci cand nu suntem. Asta, chiar daca, in realitate, avem nevoie doar de somn.

6. Greutatea partenerului de viata e importanta
Si asta pentru ca cei doi ajung sa aiba obiceiuri alimentare apropiate, traind impreuna. Insa daca unul dintre ei va slabi, sansele ca si celalalt sa il urmeze sunt destul de mari, daca acesta va deveni gelos.
In plus, un studiu publicat in England Journal of Medicine arata ca obezitatea este contagioasa. Cu alte cuvinte, daca unul dintre soti este obez, sansele ca si celalalt sa ia proportii asemanatoare sunt de 37%. Iar "molima" se poate raspandi si in cercul de prieteni.

7. Dulciurile, si nu doar ele, chiar creeaza dependenta
In timp ce mancarea nu creeaza dependenta la modul in care alcoolul sau drogurile o fac, exista studii care au demonstrat ca exista, totusi, unele similaritati. Cand subiectii din Philadelphia au fost supusi unui test, fiindu-le aratate cartonase cu numele mancarurilor preferate, in creierele lor s-au activat aceiasi centri care se activeaza in cazul depdendentilor de droguri.

De vina ar putea fi dopamina, care se afla in stransa legatura cu motivatia si placerea, dupa cum au eplicat cercetatorii americani. Daca oamenii obezi ar avea mai putini receptori ai dopaminei, n-ar mai avea probabil nevoie de atata mancare pentru a fi satisfacuti.

8. Infectiile la ureche pot avea ca rezultat obezitatea
Timp de mai multi ani s-a suspectat ca ar putea exista o legatura intre unele probleme ale urechii si greutate. In final, un studiu a certificat acest lucru, concluzionand ca infectiile repetate ale urechii, care pot denatura si gustul mancarii, pot avea ca rezultat aparitia obezitatii, mai ales in cazul persoanelor de peste 35 de ani.

S-a descoperit ca cei care avusesera probleme cu urechile mancau cu o placere mai mare dulciurile si mancarurile grase, uneori exagerand. Si asta pentru ca unii nervi erau distrusi, iar ei simteau doar o parte din gustul mancarii. Chiar si doar cateva calorii in plus, vreme indelungata, isi arata urmarile la un moment dat.

In cazul copiilor, infectiile la urechi sunt la fel de greu de evitat ca si racelile. Totusi, daca adultii evita sa fumeze langa ei, riscul de a avea probleme cu urechile scade semnificativ
...

Cele mai citite in ultima saptamana

Cauta pe acest blog