Peste 2000 de articole despre slabire, dieta, alimentatie sanatoasa, trending si lifestyle, fashion sanatate remedii tratamente beauty

Faceți căutări pe acest blog

Metode de a scapa de durerile de spate

Aproximativ 80% din populaţia adultă a Globului suferă de dureri de spate, afecţiunea apărând şi la femei, şi la bărbaţi, precizează medicul Alin Popescu.

Cel mai frecvent, durerea lombară joasă afectează persoanele de 30-50 de ani. „Durerea de spate apare din cauza procesului de îmbătrânire şi a stilului de viaţă sedentar, ori din cauza degenerării coloanei vertebrale, proces care creşte odată cu înaintarea în vârstă”, declară dr. Alin Popescu, medic specialist medicină sportivă.

Pe măsură ce trec anii, rezistenţa osoasă şi elasticitatea musculară scad, iar discurile intervertebrale se deshidratează şi îşi pierd din flexibilitate.

Afecţiunile degenerative precum artrita, osteoporoza sau bolile osoase, infecţiile virale ori afecţiunile congenitale ale coloanei pot reprezenta şi ele o cauză, precizează dr. Popescu, care adaugă faptul că şi obezitatea, fumatul, creşterea în greutate pe perioada sarcinii, stresul, sedentarismul, o postură inadecvată sau o poziţie necorespunzătoare în timpul somnului pot contribui la apariţia durerilor de spate.

Uneori, durerea lombară poate indica prezenţa unei boli mai grave.

„Durerea însoţită de febră sau pierderea controlului asupra vezicii urinare şi intestinelor, durerea ce se accentuează în timpul tusei sau o slăbiciune progresivă la nivelul picioarelor pot indica o afectare serioasă a unora dintre cei peste 50 de nervi care-şi au originea la nivelul coloanei şi care au rol în controlarea mişcărilor organismului şi transmiterea semnalelor de la corp spre creier. Persoanele care au astfel de simptome trebuie să meargă la medic, pentru a preveni o afectare permanentă”, subliniază dr. Alin Popescu.

Atunci când urmează un tratament, majoritatea persoanelor care suferă de dureri de spate îşi revin complet şi fără afectări pe termen lung. „Totuşi, dacă intensitatea durerii şi a inflamaţiei nu se reduce după 72 de ore de la tratament, bolnavul trebuie să apeleze la ajutorul doctorului”, atenţionează specialistul.

În opinia sa, exerciţiile fizice - stretchingul, înotul, plimbările - reprezintă metoda cea mai indicată pentru a grăbi recuperarea şi pentru a întări musculatura spatelui şi pe cea abdominală. „Totuşi, dacă apare o senzaţie de disconfort la efectuarea acestor mişcări, dacă devine intensă şi durează mai mult de 15 minute după începerea exerciţiilor, este bine să vă opriţi din activitate şi să mergeţi la medic”, subliniază dr. Alin Popescu. De mare folos în durerile lombare joase sunt şi compresele.

„Se aplică o compresă rece (gheaţă) în zona dureroasă, de mai multe ori pe zi, la intervale de până la 20 de minute. După două-trei zile, se indică aplicarea compreselor calde, pentru a relaxa musculatura şi pentru a creşte fluxul sangvin. De asemenea, şi băile calde pot ajuta la relaxarea musculaturii”, sfătuieşte dr. Popescu. În afara medicamentelor şi a unguentelor, specialiştii recomandă şi repausul la pat, dar numai pentru una-două zile. Medicul spune că noaptea sau în timpul repausului la pat, persoana cu dureri de spate ar trebui să stea într-o parte, cu o pernă între genunchi sau dedesubtul acestora. Electroterapia (bazată pe acţiunea curenţilor magnetici) şi ultrasunetele (o terapie non-invazivă care încălzeşte ţesuturile profunde) sunt alte căi prin care le putem veni de hac durerilor lombare. Doar în cazul unor afectări serioase, care nu răspund la alte terapii, intervenţia chirurgicală este cea mai indicata.

Niciun comentariu:

Atentie ! Toate comentariile care contin legaturi externe vor fi sterse !

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate de operator uman. Comentariile irelevante nu se publica.

[ Comments are moderated. Irrelevant comments do NOT get published ]

...

Cele mai citite in ultima saptamana

Cauta pe acest blog