Peste 2000 de articole despre slabire, dieta, alimentatie sanatoasa, trending si lifestyle, fashion sanatate remedii tratamente beauty

Faceți căutări pe acest blog

Proprietatile superalimentului "topinambur"

Ce este si cum se foloseste topinambur ?  Ce inseamna de fapt numele acestui superaliment ? Topinamburul are denumirea latina "Helianthus Tuberosus". Are mai multe denumiri in cultura populara.

I se mai spune napi, cartoful saracilor, gulii, morcov porcesc , mar de pamant. In engleza i se spune "Jerusalem artichokes" ceea ce inseamna de fapt anghinare din Ierusalim.

Este un superaliment, care contine un numar extraordinar de mare de substante benefice organismului uman.



Topinamburul este o planta de cultura cu flori care pot atinge chiar si 3 metri. Se consuma doar radacina sau tuberculii /rizomii plantei. Seamana la aspect si culoare cu cartofii. Initial se folosea ca si aliment furajer pentru animale.

Ce beneficii are pentru om ? Se poate manca? Ce gust are topinamburul ?

Topinamburul are gust dulce datorita polizaharidelor (indulcitori naturali) pe care le contine. Seamana la gust cu anghinarea. Radacina este plina de fibre, vitamine si minerale. Contine fier, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, cupru, sodiu, si acid linoleic.

Vitaminele pe care le contine sunt: vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C, D, E, K.

Este comestibil deci se poate gusta si consuma cu incredere. Este ideal in alimentatia persoanelor cu diabet. Nu contine colesterol si nu ridica nivelul glicemiei. Elimina surplusul de kilograme, fiind inamicul grasimii ca si anghinarea.

Aproape toate substantele, vitaminele, si mineralele pe care le contine, sunt baza mai multor bauturi energizante si fortifiante medicale, insa, in cazul acelor produse, substantele sunt produse in laborator, iar in cazul acestui superaliment, toate substantele sunt produse direct in planta, deci sunt naturale, si absorbtia lor in organismul uman este mult mai usoara si benefica.
>poza napi topinambur pentru slabire si detoxifiere -leguma care seamana cu cartoful
Asa arata rizomii de topinambur

Cum se consuma ?

Exista multe retete cu topinambur. Ca si recomandare, se poate manca in stare cruda in salate de legume, in salata de ton sau pui. Se poate praji ca si cartofii pai, sau se poate adauga si fierbe in ciorbe, tocanite, supe sau ca orice fel de garnitura langa carne.

Unii pe langa aceste mancaruri, mai fac si dulceata din topinambur sau chiar exista deja pe piata "magiun de Topoloveni" din topinambur (napi)

Desigur, in momentul in care il mancati, il curatati de coaja ca si cartofii autohtoni. Unii fac inclusiv bauturi alcoolice din acesti tuberculi interesanti :)


Unde gasesc sa cumpar topinambur ? Cat costa un kilogram? In Romania au inceput sa apara in hipermarketuri. De exemplu in magazinele Lidl, le gasesti pe rafturi in zona fructe-legume. Am mai vazut in cateva magazine locale care se alimenteaza din engros.

Un kg de topinambur are un pret de aproximativ 10-15 lei, in functie de magazinul in care il gasesti.
Fibre ce contin topinambur
Fibre ce contin topinambur

Pe langa pretul cartofului care e de multe ori mai ieftin, acesta e un pret cam piperat. Insa, daca comparam efectele benefice ale acestui superaliment, cu efectele cartofului asupra organismului, topinamburul va castiga absolut orice comparatie.

Topinamburul exista deja pe piata, si sub forma de supliment alimentar - de exemplu "Topinambur Forte",  marca "PlantaVorele", care ajuta si la slabit, reduce nivelul zaharului din sange, regleaza digestia si intareste sistemul imunitar.

Exista si ceaiuri care contin topinambur, respectiv, exista suplimente alimentare, in care, pe langa topinambur se gasesc diverse alte plante medicinale, sau argila verde, si se pot comanda de exemplu aici: Complex Organism Sanatos  sau  Complex de Curatarea Colonului
 
Cine a mancat deja topinambur ? Ati incercat produse extrase din acest superaliment ?

Sau ati mancat direct din acesti tuberculi ? V-a placut ce gust ii da mancarii ? Asteptam parerile si comentariile voastre in casutele de comentarii de sub articol, si pe paginile noastre de Facebook si Google Plus

Disclaimer: acest articol contine legaturi de afiliere prin care produsul prezentat poate fi achizitionat direct. Este posibil, ca in urma achizitei produsului, urmand legaturile de afiliere, editorii blogului sa primeasca un comision. Existenta legaturilor de afiliere nu a influentat in nici un fel obiectivitatea articolului.
...

Cele mai citite in ultima saptamana

Cauta pe acest blog