Faceți căutări pe acest blog

Dieta fara gluten


Ce inseamna, ce este glutenul? Glutenul reprezinta un complex de proteine care se gaseste in unele cereale - grau, secara, orz - si în produsele de panificaţie precum painea sau pastele fainoase.

Cum se numeste boala cand ai intoleranta la gluten? Boala se numeste Celiachie, care netratata, este foarte periculoasa si poate cauza chiar si moartea, a explicat doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti in cartea sa Noua ordine alimentara.

Care sunt simptome Celiachie, boala cu intoleranta la gluten, alergie la gluten? La copii primele simptome ale bolii sunt diareea, varsaturile si anemia, la adolescenti - intarzierea pubertatii, afectarea smaltului dentar, scaderea in greutate, iar la adultii apare o oboseala cronica, infertilitate, osteoporoza si deficit de vitamina D.

Ce putem manca daca avem intoleranta la gluten?
Dieta fara gluten presupune inlocuirea cerealelor din grau, secara si orz cu orez, mei, porumb, teff, hrisca, quinoa sau tuberculi de cartofi.

Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucuresti produce cateva alimente aglutenice adica produse fara gluten: faina si gris din orez, paine si paste, dar si biscuiti, fursecuri si cozonaci fara gluten pentru copii si adulti iubitori de dulciuri.

Unde pot cumpara produse fara gluten? Iata cateva idei :

- Pe site-ul www.biomania.ro poti gasi urmatoarele produse care nu au gluten :
produse fara gluten, produse fara drojdie , produse fara colesterol, produse bio  romanesti
- Pe site-ul www.fara-gluten.ro poti cumpara bere bio fara gluten, bio corn flakes, dulceata bio, produse pentru diabetici

O carte in care puteti invata totul despre alimentatia fara gluten se cheama "Dieta fara gluten"
este scrisa de William Davis. E disponibila in limba romana si are un pret de aproximativ 30 de lei. O puteti cumpara online pe acest site....

Cauta pe acest blog