Faceți căutări pe acest blog

Mâncatul sanatos poate dauna grav organismului: Ortorexia, cea mai recenta amenintare a secolului

Desi pare greu de crezut, chiar si mâncatul sanatos poate dauna sanatatii. Atunci când alimentatia sanatoasa se transforma în obsesie, pâna la boala nu mai e decât un pas. Cei care cântaresc tot ceea ce manânca si au fixatii legate de dieta risca sa se îmbolnaveasca.

Ortorexia este cea mai recenta amenintare a secolului. Si, din ce în ce mai multi oameni nu mai fac diferenta între alimentatia corecta si dieta exegerata.
O alimentatie sanatoasa presupune o dieta echilibrata. Persoanele ortorexice uita însa acest lucru si transforma grija pentru alimentele naturale într-o adevarata obsesie.

Încep prin a-si dori sa aiba o alimentatie mai sanatoasa, considerând ca o alimentatie sanatoasa presupune mai multe fructe sau legume. Însa, acest lucru duce de fapt la o restrictionare a alimentatiei.
Asa debuteaza boala. Iar în timp, persoanele devin obsedate de cât si ce mânânca.

Carnea si lactatele sunt complet eliminate din alimentatie. Daca nu gasesc alimente bio sau nu au bani sa le cumpere, se înfometeaza.

Persoanele care trec prin probleme de comporament alimentar au simptome precum caderea parului, lipsa menstruatiei, tulburari digestive.

Iar în unele cazuri, regimul alimentar restrictionat si sarac în vitamine si proteine poate duce la deces. Ortorexia nu are numai consecinte asupra sanatatatii fizice. Persoanele ortorexice se autoizoleaza.

De cele mai multe ori acesti pacienti cad în limita cealalta pentru ca încep sa manânce compulsiv.
În astfel de situatii specialistii le recomanda sa se prezinte la medic. În ultima perioada, numarul persoanelor obsedate de mâncarea sanatoasa a crescut. Trei la suta din populatia României sufera de bulimie si aproape unu la suta de anorexie.

Niciun comentariu:

Atentie ! Toate comentariile care contin legaturi externe vor fi sterse !

Trimiteți un comentariu

Comentariile sunt moderate de operator uman. Comentariile irelevante nu se publica.

[ Comments are moderated. Irrelevant comments do NOT get published ]

Cauta pe acest blog