Faceți căutări pe acest blog

Regimul alimentar dus la extreme

Steven Bratman un doctor din Colorado, foloseste termenul "ortorexie" pentru a desemna tulburarea ce apare la pacientii care au o obsesie pentru regimul alimentar sanatos.

Daca anorexicii incearca constant sa slabeasca si nu mai mananca deloc in acest scop, "ortorexicii" se abtin de la anumite tipuri de mancare, fiind ferm convinsi ca astfel vor ramane sanatosi si "puri".


Problema a mai fost observata si de alti medici, pe masura ce moda "mancatului sanatos" se raspandeste. Cum diferentiezi insa intre o persoana care mananca sanatos si una care face exces de zel? In primul rand este vorba de motivatie.

"O persoana care mananca sanatos o face pentru ca vrea sa aiba un corp sanatos si sa se bucure de viata. Alte persoane sunt motivate de teama - teama de moarte, de boli, de imperfectiuni, de ceea ce cred altii sau de frica de a lua in greutate", spune Jessica Setnick de la UnderstandingNutrition.com.

Aceste persoane manifesta lipsa de flexibilitate, iritabilitate, fac mereu liste cu alimente "bune" si alimente "rele" si critica mereu obiceiurile alimentare ale altora.

Pericolele de sanatate care apar sunt serioase: ortorexicii nu consuma destule alimente bogate in calorii si de aceea simt constant nevoia sa manance. Obsesia pentru alimentatie le reduce productivitatea si pofta de viata. In genere, cei care au astfel de probleme trebuie sa viziteze urgent un cabinet psihologic.

Un comentariu:

  1. ups!când am început să citesc postarea ta mi-a fost teamă că sunt printre cei obsedaţi de mâncatul sănătos, dar m-am liniştit:eu încă n-am ajuns la faza cu listele.
    Frumos şi interesant!S-ar părea că e destul de uşor să cădem în extreme.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile sunt moderate de operator uman. Comentariile irelevante nu se publica.

[ Comments are moderated. Irrelevant comments do NOT get published ]

Cauta pe acest blog