Denumirea stiintifica a andivelor in limba latina este Cichorium endivia, iar in engleza i se spun Endive sau Chicory. In categoria andivelor sunt mai multe soiuri.
Cum arata? De exemplu andivele au funzele albe si la capat sunt verzui, cele numite Radicchio sunt asemanatoare cu varza rosie doar ca au linii albe pe langa culoarea rosu inchis pe frunze. Tot in categoria andivelor, intra si andivele belgiene, cele californiene, escarole, frisee, treviso sau tardivo.
La noi in Romania se gaseste momentan doar andiva obisnuita.
De ce sa mancam andive? Ce gust are si ce contine? Gustul este putin amararui, ca si salata verde, insa amestecat in salate sau mancaruri este destul de bun.
Si daca te gandesti la valorile nutritionale pe care le are cu siguranta il vei gusta si manca cu placere.
Andivele au un continut ridicat de apa, vitamina A (carotina), vitamina C, vitamina B1(tiamina), vit.B2(riboflavina), vit. B3 (niacina), vit B5 (acid pantotenic), vit B9 (acid folic), viamina E (tocoferol) si vit.K. Pe langa multivitamine contine si minerale cum ar fi: calciu (Ca), magneziu (Mg), mangan(Mn), fosfor(P), potasiu (K), zinc (Zn), fier (Fe), seleniu (Sn) dar si fibre. Nu contine colesterol si are foarte putine grasimi saturate. 100 grame de andive are 17 calorii din care doar 3,35 grame carbohidrati.
Este una din cele mai bune legume pentru cei care vor sa slabeasca si sa se mentina la greutatea ideala.
Ce beneficii au pentru sanatate? Pintre proprietatile andivelor se numara: detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor si metalelor grele, ajuta la combaterea obezitatii, pentru ca, contine o substanta numita kaempferol este ideal in alimentatia femeilor pentru prevenirea cancerului ovarian, reduce nivelul de colesterol rau si glicemia, protejeaza organismul impotriva formarii de tumori sau orice fel de cancer, imbunatateste metabolismul si vezica biliara, este putin diuretic pentru ca are in continut 95% apa, ajuta digestia, va ajuta sa scapati de cosuri si acnee, face ca aspectul pielii sa fie sanatos si hidratat, este des folosit pentru tratarea problemelor respiratorii, bun in caz de anemie, constipatie, probleme la ochi ca si glaucomul sau cataracta. Foarte bun ca si tratament pentru candida. Energizeaza si revigoreaza organismul, imbunatateste memoria.
Pentru a beneficia de proprietatile andivelor este bine sa nu consumati alcool si sa nu fumati in timpul dietei.
Cum se mananca? Frunzele de andive se spala, se usuca cu un servetel de bucatarie apoi se poate consuma crud, alaturi de crema de peste, ulei de masline si zeama de lamai sau otet de mere. Desigur puteti adauga andive la supe, tocanite, sau orice fel de salata de legume. Unii il consuma sub forma de suc sau fresh de legume proaspat blendat.
Cat costa si de unde se poate cumpara? Pretul andivelor este in jur de 4-5 lei. Se gaseste in marile magazine, hipermarketuri gen Kaufland, Lidl, Penny, Metro, Auchan, Carrefour...etc.
Ce ziceti, incercati andivele? Astept pareri si opinii in rubrica de comentarii de sub articol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile sunt moderate de operator uman. Comentariile irelevante nu se publica.
[ Comments are moderated. Irrelevant comments do NOT get published ]